ARTIKEL

In dialoog over de VRP

In het kader van de volksraadpleging van Ringland, Ademloos en stRaten-generaal over het BAM-tracé (tracé dat de regering wil doorvoeren) had BERCHEM is DE MOEiTE een gesprek met Wim Van Hees van Ademloos.

Binnenkort volgt hier een artikel, maar wat we nu alvast al met jullie willen delen is dat er elke maandagavond (of tweewekelijks) een vergadering is voor (eventuele) vrijwilligers én een moment van dialoog met een gastspreker. Deze eerste keer is de spreker Wouter van Besien. De komende weken worden nog andere gastsprekers uitgenodigd.
Dit vind plaats in een zijstraat van de Lange Leemstraat, dus niet in Berchem zelf, maar wel vlakbij.
Indien u interesse heeft kan u er zo naartoe. 

Hieronder lees je het artikel van Ademloos én kan je het filmpje bekijken van de plannen voor Ringland, een totaaloplossing voor de mobiliteit én de leefbaarheid in en om Antwerpen, waarom dit nu net zo haalbaar en daarbij ook nog eens beter is voor de gezondheid en de (geluids)overlast van/bij alle Berchemnaren (en alle Antwerpenaars en buurgemeenten).
Om het met de woorden van Ademloos te zeggen: Wil je Antwerpen gezond krijgen, kun je kiezen: ofwel verhuis je de stad, of je verhuist het verkeer. Ademloos is tegen het BAM-tracé door de stad en voor eender welke oplossing die de vervuiling en het lawaai stopt.

Het artikel van Ademloos:

Vele vrijwilligers zijn wekelijks op pad om handtekeningen te gaan verzamelen in hun straat, op evenementen, markten, enzovoort. Elke maandagavond zitten ze samen voor overleg. Ook jij kan naar die vergaderingen komen en vrijwilliger worden.

Op maandag 5 september om 20 uur vindt de vergadering plaats in Elcker-Ik, Breughelstraat 31 in Antwerpen. 

Aansluitend om 21 uur is Groen-parlementslid Wouter Van Besien als eerste te gast in een reeks VRP-dialogen. Hij komt het standpunt van zijn partij over Oosterweel en een mogelijke volksraadpleging (VRP) toelichten.

De volgende maandagen volgen nog meer genodigden. Iedereen welkom voor de dialoog! 

Locatie: 
Elcker-Ik
Breughelstraat 31-33
2018 Antwerpen

Als je enkel wil tekenen dan kan dat in Berchem op deze plaatsen:
Fietsen De Specht – Grotesteenweg 95
Café Rood-Wit – Generaal Drubbelstraat 42
Café Het Been – Belpairestraat 28
Café Cantaloop – Onze Lieve Vrouwstraat 1
Koffiebar Kornél – Sint Lambertusstraat 1
Patisserie Gommers-De Ren – Diksmuidelaan 130
Bakkerij Charif – Statiestraat 5
Helios –  Statiestraat 13
Oxfam Berchem – Statiestraat 14
Eethuis Brel – Statiestraat 46
Dagbladhandel De Koerant –  Statiestraat 157
Biowinkel Origino – Uitbreidingsstraat 392
Kapsalon Zurenborg – Guldenvliesstraat 45

En op deze adressen kan je formulieren in de brievenbus steken:
Cielen-Sanders – Van Vaerenberghstraat 82a
Schenck, Neptunusstraat 14

Lees ook dit interessante artikel van De Morgen:
Luchtvervuiling in wagens 40 procent hoger in de file
Sta je voor een rood licht of in de file, dan schakel je best de ventilatie van je wagen uit - ook tijdens een hittegolf. Onderzoek van de Universiteit van Surrey heeft aangetoond dat de luchtvervuiling in wagens tijdens stilstaande fases tot 40 procent hoger is dan bij vlot verkeer. Door ramen gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen kun je de blootstelling aan schadelijke uitlaatgassen tot 76 procent verminderen. Een andere veilige optie is om het ventilatiesysteem enkel lucht te laten circuleren die al in de wagen aanwezig was; dus geen 'verse' lucht van buiten aan te zuigen. Het team toonde aan dat ook voetgangers in de buurt van verkeerslichten worden geconfronteerd met meer luchtvervuiling. Het WHO waarschuwde al dat fijn stof alleen al in Europa honderdduizenden vroegtijdige overlijdens veroorzaakt.

www.ademloos.be
www.ringland.be
www.stratengeneraal.be/

ringland,ademloos,straten-generaal,gezondheid,tracé,BAM-tracé,Ringland-tracé